TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Társulás adatlap

Latin név:
Bazzanio - Abietetum praealpinum
Magyar név:
Jegenyefenyves lucos
Jellemzők: Hazánkban 250 - 350 m tszf. magasságban, pszeudoglejes barna erdőtalajon, illetve öntéstalajon extrazonális helyzetben található. Az ország legcsapadékosabb részén, az Alpok keleti nyúlványain, a Vendvidéken, a Kőszegi-hegységben és a Soproni hegységben fordulnek elő állományaik. A felső lombkoronaszintet a 25 - 30 m magas lucfenyő alkotja. Az alsó lombkoronaszintben bükk, mézgás éger (Alnus glutinosa), hegyi juhar (Acer pseudoplatanus) és tölgyek elegyednek. A cserjeszintben - elsősorban a vágásokban - a Vendvidéken él a leereszkedett alpin havasi éger (Alnus viridis). A gyepszint jellemző fajai a következők: Oreopteris limbosperma, Gentiana asclepiadea, Equisetum silvaticum, Prenanthes purpurea, Petasites albus. Mohaszintje igen fejlett: Bazzania trilobita, Lepidozia reptans, Scapania nemorosa, Plagiochila asplenioides, s különösen savanyú talajokon gyakran alakulnak ki összefüggő áfonyás állományok is.
Fajok: Acer pseudoplatanus - Hegyi juhar
Alnus glutinosa - Enyves éger
Alnus viridis - Havasi éger
Bazzania trilobita
Equisetum sylvaticum - Erdei zsurló
Fagus sylvatica - bükkfa
Gentiana asclepiadea - Fecsketárnics
Lepidozia reptans
Oreopteris limbosperma - Hegyipáfrány
Petasites albus - Fehér acsalapu
Plagiochila asplenioides
Prenanthes purpurea
Scapania nemorosa
A projekt támogatói: Központi Környezetvédelmi Alap, Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány
Utoljára módosítva: 2011.03.28.

Design: