TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Növény adatlap

Latin név:
Asarum europaeum L.
Magyar név:
Kapotnyak
Familia:
Aristolochiaceae
Család:
Farkasalmafélék
Jellemzők: Asarum, a görög asaron, ágnélküli szóból ered, alakjára célozva
Évelő, 4-10 cm magas. Gyökértörzse vékony kúszó, ágas, az ízeken 3 pikkelyszerű barnászöld allevelet hord. Szára a földből alig felemekedő, pikkelyes, kissé bolyhos, szőrös, csúcsán 2 hosszúnyelű, majdnem átellenes földreterülő levelet hord. Ezek lemeze kerek vagy vese alakú, épszélű, kissé bőrnemű, sötétzöld, felszíne fénylő. A virág a két levél között magános, lekonyuló, igen rövid nyelű. Leple szagos, maradó korsó- vagy harang alakú, kívül zöldesbarna, belül sötétbarna -piros, karimája háromhasábú. A hasábok felállók, tojásdadok, csúcsuk kihegyezett, befelé görbülő. 12 porzója két körben áll, a külsők rövidebbek. A porzó eresztéke hosszú, áralakú függelékkel, a portokok kifelé nyílnak. A termője alsó állású, teteje lapos, bibeszála rövid, vaskos, a bibéje hatsugarú. Toktermése szőrös, álválaszfalakkal 6 üregre osztott, szabálytalanul reped fel. Magvai hosszúkásak. rajtuk egy csónakszerű mélyedés és egy szivacsos függelék van.
Virágzás: Március-május.
Méret: 4-20cm
Élőhely: Szubmontán bükkösökben, gyertyánelegyes erdőkben, ligeterdőkben, fenyvesekben.
A projekt támogatói: Központi Környezetvédelmi Alap, Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány
Utoljára módosítva: 2011.03.28.

Design: