TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Növény adatlap

Latin név:
Alliaria petiolata (M.B.) CAV. ET GR.
Magyar név:
Kányazsombor
Familia:
Brassicaceae
Család:
Keresztesvirágúak
Jellemzők: Kétéves vagy a gyökérhajtások járulékos rügyei segítségével évelő, 20 -100 cm magas, orsógyökerű, erős, felálló szárú, többnyire ágatlan növény. Szára alul borzas szőrű, felül kopasz. Vese alakú tőlevelei 1-3 cm hosszú nyelűek. Szárlevelei szíves alapból kihegyezett-tojásdadok, öblösen egyenlőtlenül fogasak. Virágai négy-tagúak, fehérek, fürtvirágzatban állók. Csészelevelei keskeny-tojásdadok, 2.5-3 mm hosszúak, a sziromlevelek kb. még egyszer olyan hosszúak, visszás- tojásdadok. A becő felálló vagy elálló, 1-2 mm vastag, 3.5-7 cm hosszú, négyélű. Kocsány 4-6 mm hosszú, olyan vastag, mint a becő. Számos magva a becő két rekeszében 1-1 sorban helyezkedik el. A mag feketebarna, csaknem hengeres, mintegy 3 mm hosszú és 1-1.5 mm széles, hosszráncoktól érdes. Megdörzsölve az egész növény fokhagymaszagú.
Virágzás: Április-június.
Méret: 20-100cm
Élőhely: Akácerdőkben, ligeterdőkben, tölgyesekben, árnyas gyümölcsösökben, cserjés helyeken, kertek szélén közönséges.
A projekt támogatói: Központi Környezetvédelmi Alap, Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány
Utoljára módosítva: 2011.03.28.

Design: