TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Növény adatlap

Latin név:
Ailanthus altissima (MILL.) SWINGLE
Magyar név:
Bálványfa
Familia:
Simaroubaceae
Család:
Bálványfafélék
Jellemzők: 25 m-ig megnövő, egyenes, hengeres törzsű és gyéren elágazó hajtásrendszerű, ellaposodó koronájú fa. Ágai felfelé törők. Kérge sima, szürke, az idősebb fákon a repedések sárgásfehérek, felszínesek. Hajtásai feltünően vastagok, kezdetben zöldek, bársonyosan szőrösek, nagy háromszög alakú levélripacsokkal. Rügyei kicsinyek, félgömb alakúak, vörösesbarnák, finoman szőrösek. Levelei 40-60 cm hosszúak, 13-25 levélkéből állók. A levélkék tojásdad-lándzsásak, rövid nyelűek, 7-12 cm hosszúak, tompa vállúak, kihegyesedő csúcsúak. Az alapjuk közelében rendszerint két pár mirigyes foggal. Felül sötétzöldek, fonákjuk szürkészöld kopasz, szétdörzsölve kellemetlen szagúak. Virágai kicsinyek zöldessárgák, laza végálló bugában nyílnak. Többnyire kétlakiak. A porzós virágokban 10 porzó van, a termős virágokban 5 ágú, tollas bibe látható. Lependék termései hosszúkás terméságazatot képeznek, a lependék 3-4 cm hosszú, sárgásbarna, a végén csavarodott.
Virágzás: Június-július.
Méret: 1-25m
Élőhely: Kínai eredetű, könnyen elvaduló díszfa.
A projekt támogatói: Központi Környezetvédelmi Alap, Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány
Utoljára módosítva: 2011.03.28.

Design: