TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Növény adatlap

Latin név:
Adenophora liliifolia (L.) BESS.
Magyar név:
Csengettyűvirág
Familia:
Campanulaceae
Család:
Harangvirágfélék
Jellemzők: Évelő, 60-100 cm magas növény. Egyenes, felálló szára kopasz, hengeres. Tőálló levelei kerekdedek, szíves vállúak és nyelesek (30-50 mm). Az alsó szárlevelek elliptikusak, a felsők a szár csúcsa felé fokozatosan kisebbedők, hosszúkás-lándzsásak, ülők v. rövid nyelűek (2-10 mm). A tő- és szárlevelek egyaránt fűrészes szélűek és kopaszak. Laza buga virágzata a növény magasságának az 1/3-át is kiteszi. Halványkék, harang alakú pártája 10-20 mm, illatos. A csúcsán vastagodott, egyenes bibeszál hosszan kinyúlik (10 mm) a pártából. A csészecimpák lehetnek épélűek és fogasak.
A csészecimpák ép v. fogas éle, levelek alakja, mérete rendkívül változó. Az utóbbi egy populáción belüli egyedeknél is nagyon változatos. Él hazánkban egy változata, az Adenophora l. var. Pócsii, amelynek a felső levelei is elliptikusak v. tojásdadok és a levélnyél hosszabb (3-18 mm) az alapfajénál.
Virágzás: Július-augusztus.
Méret: 60-100cm
Élőhely: Cseres tölgyesek, mészkerülő tölgyesek,ligeterdők, hegyi rétek, erdőszélek.
A projekt támogatói: Központi Környezetvédelmi Alap, Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány
Utoljára módosítva: 2011.03.28.

Design: