TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Faj adatlap

Latin név:
Zingel zingel (Linné, 1766)

Magyar név:
Magyar bucó
Orsóhal, Orsósügér

Familia:
Percidae
Család:
Sügérfélék

 Pikkelyképlet    Farokalatti úszó    Hátúszó   Garatfog 
83   8-9
-------
 12-15
95   
I 10-12  D1 XIII-XV D2 I-II 16-20   
Jellemzők

Teste erősen megnyúlt, hengeres, farokrésze elvékonyodó. Feje hosszú és széles, fölülről enyhén lapított. Orra hosszú, körülbelül kétszerese a nagyméretű szem átmérőjének. Szája közepes nagyságú, teljesen alsó állású. Két hátúszója megközelítőleg azonos hosszúságú, az elsőben 13-14 csonttüske, a másodikban 16-20 elágazó sugár található. Farokúszója jól fejlett, a hátsó széle bemetszett. Farkalatti úszója közepes hosszúságú, osztott sugarainak száma 11-13. Mellúszói kicsik, rövidebbek az alattuk elhelyezkedő hasúszóknál. Pikkelyei aprók, erősen tapadók és érdes tapintásúak, számuk az oldalvonalon 83-95. Sárgásbarna oldalát többnyire nagy, szabálytalan alakú sötét foltok, olykor ferde harántsávok mintázzák. Jól fejlett példányai 20-30 cm hosszúak, az ennél nagyobbak igen ritkák.


Élettani sajátosságok

Apróbb fenéklakó szervezetekkel és szerves törmelékkel táplálkozik, amit részint aktívan keres, részint a görgetett hordalékból válogat ki. Szaporodása kevéssé ismert, ívása április-májusra esik. Általában a folyók erősebben áramló homokos és sóderes szakaszain ívik , az előre elkészített fészekgödörbe. A lerakott és megtermékenyített ikra a rácsapkodott vékony kavicsréteg alatt fejlődik kikelésig.


Élőhely

Kifejezetten reofil, élőhelye a nagy és közepes vízfolyások köves-kavicsos medrű szakaszai. Bentonikus faj. Alkalmazkodásának köszönhetően a paduczóna felső régiójától kezdve az alsó dévér zónáig előfordul, de népesebb állománya a márna zónában és a dévér zóna fölső régiójában alakul ki. Igényli a nagyobb vízteret, ezért a kis folyókból rendszerint hiányzik.


Elterjedés

A ponto-kaspikus faunavidék tagja. Igen szűk elterjedési területtel rendelkező faj, kizárólag a Dunában és a Dnyeszterben, valamint ezek mellékfolyóinak rendszerében él. Vizeinkben nemcsak őshonos, hanem kialakulása is itt ment végbe, és elterjedésének centruma ma is a Duna-medence.


Természetvédelmi státusz

Csökkenő és kis kiterjedésű élőhelye miatt kifejezetten veszélyeztetett. Szerepel a Berni Konvenció II., a Habitat Direktíva II., V. függelékében. Magyarországon fokozottan védett


Halászati hasznosítás

Gazdasági szempontból nincs jelentősége, mert egyrészt ritka, másrészt fogását a törvény tiltja.


Utoljára módosítva: 2020.06.18.

Design: