TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Faj adatlap

Latin név:
Rutilus virgo (Heckel, 1852)
Rutilus pigus Heckel, 1852

Magyar név:
Leánykoncér

Familia:
Cyprinidae
Család:
Pontyfélék

 Pikkelyképlet    Farokalatti úszó    Hátúszó   Garatfog 
45   7-8
-------
 3-4
49  (43) 
III 11-12  III 9-12  5 - 6 (5) 
Jellemzők

Teste oldalról lapított, háta mérsékelten magas, a bodorkánál kismértékben nyúlánkabb, a hátvonal a hátúszóig ível. Feje igen kicsi, szája félig alsó állású. Háta zöldes, cikloid pikkelyei ezüstös színűek, kisebbek és az oldalvonal mentén általában több található, mint a bodorkánál. Az úszók szürkések, halvány narancs színezetűek. A kifejlett példányokon a szín erőteljesebb. A hátúszó a hasúszó elülső függőleges vonalában kezdődik. Legnagyobb hossza ritkán haladja meg a 30 cm-t. A bodorkától való elkülönítéshez a numerikus bélyegek mellett a félig alsó állású száj, a nyúlánkabb test, a kisebb pikkelyek és a halványabb színezet összhatása segítenek.


Élettani sajátosságok

omnivor, táplálékában megtalálhatók a kisméretű planktonikus és bentonikus szervezetek, algák, növényi törmelékek. Táplálékbázisának alapját az üledéklakó gerinctelen élőlények (zoobentosz) képezik. Ívása korán kezdődik, 10-14 °C vízhőmérsékletnél indul. Ikráját áradással a növényzettel borított területeken rakja le. Az ivadék a kelés után a csendesebb ártéri, vagy a vízfolyás szegély területein él. Az első év végére 60-70 mm standard testhosszúságot ér el, növekedési erélye a bodorkánál kismértékben nagyobb.


Élőhely

Áramlás kedvelő, azaz reofil. Ennek megfelelően a vízfolyások gyorsabb sodrású, kavicsos, homokos medrű szakaszain él, a márna szinttáj felső szakaszának, ún. paduc zónájának jellemző hala.


Elterjedés

A faj törzsalakja az Appenin-félsziget északi harmadának vízfolyásaiban, elsősorban a Pó vízrendszerében honos. A leánykoncér, a Rutilus pigus virgo alfaj, dunai endemizmus, ami azt jelenti, hogy az alfaj a Duna vízrendszerében alakult ki. Elterjedése ma is a Duna, valamint vízrendszere nagy és közepes vízfolyásainak közép szakasza.


Természetvédelmi státusz

Kis elterjedési területe, valamint elterjedési területén tapasztalható kis egyedsűrűsége miatt természetvédelmi szempontból fenyegetett. Ennek megfelelően hazánkban 2001 óta védett, emellett szerepel a Berni Konvenció III. függelékében, valamint az Élőhelyvédelmi Irányelv II., V. függelékében.


Halászati hasznosítás

A halászok és ezzel a horgászok fogásaiban tömegessége és élőhelye miatt ritkán fordul elő. A határozás nehézsége miatt elkülönítése, főként a horgászok körében a bodorkától kérdéses.


Utoljára módosítva: 2020.06.18.

Design: