TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Faj adatlap

Latin név:
Proterorhinus marmoratus Pallas, 1814

Magyar név:
tarka géb

Familia:
Gobiidae
Család:
Gébfélék

 Pikkelyképlet    Farokalatti úszó    Hátúszó   Garatfog 
37 - 46         
I 11-16  D1 VI-VII D2 I 15-17 (18-20) 
Jellemzők

Megnyúlt oldalról erősen lapított testű faj. Teste szürkésbarna márványozott színezetű. Feje nagy, orra hosszabb a szem átmérőjénél. A faj jellegzetessége az orrnyílás előtt elhelyezkedő teleszkóp-szerűen kitolható nyúlvány. Szája félig alsó állású, szemei nagyok, magasan elhelyezkedők. Hátuszonya két része nem különül el annyira, mint a folyami gébnél. Hasúszói a mellúszók alatt helyezkednek el, egymással összenőttek, ennél fogva tapadókorongként használhatók.


Élettani sajátosságok

Szaporodási guildbe sorolásánál itt is Balon (1988) munkáját követjük, az ivadékgondozó speleofil szaporodási guildbe soroljuk. A faj ragadós ikráit a kövek közötti üregek falára ragasztja fel.


Élőhely

Tág tűrésű faj, a márna szinttájú vízfolyásoktól lefelé haladva egészen a kevert vizű tengeröblökig mindenütt alakulnak ki nagyobb állományai. A vízfolyások felső szakaszán elsősorban a kövek között, míg az alföldi szakaszon a vízinövények között találja meg élőhelyét. Kedveli a csendesebb, kis sodrású élőhelyeket. Ezek alapján az eurytop kategóriába sorolható. Úszóhólyagja nincs, emiatt élete során az alzathoz kötött, a bentikus táplálkozási habitat csoportba tarozik. Táplálékát alapvetően a kis méretű élettelen törmelék teszi ki, a detritivor kategóriába tartozik.


Elterjedés

Ponto-kaspikus faj. Eredeti areája a Fekete-tengertől az Aral-tóig terjed. Megtalálható a brakkvizekben, valamint elterjedési területének édesvizeiben. A Kárpát-medence vizeiben nem tekinthető őshonosnak, természetes bevándorló.


Természetvédelmi státusz

A hazai vizekben inkább a ritka kategóriába sorolható. Szerepel a Berni Konvenció III. függelékében. Magyarországon törvény védi.


Halászati hasznosítás

Közvetlen gazdasági jelentősége nincs, ahol sűrűbb állományi alakulnak ki ott a ragadozók táplálékaként juthat szerephez.


Utoljára módosítva: 2020.06.18.

Design: