TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Faj adatlap

Latin név:
Phoxinus phoxinus Linnaeus, 1758

Magyar név:
fürge cselle

Familia:
Cyprinidae
Család:
Pontyfélék

 Pikkelyképlet    Farokalatti úszó    Hátúszó   Garatfog 
         
III 6-7  III 6-7   
Jellemzők

Kis termetű faj. Torpedó-szerű testével az áramló vízhez alkalmazkodott. Szája félig alsó állású, kicsi. Pikkelyei nagyon aprók és gyengén ülnek a bőrében. Az oldalát szabálytalan foltok sora mintázza. Oldalvonala nem teljes, a test közepétől számos helyen megszakadhat.


Élettani sajátosságok

Hímek hastájéka ívási időszakban pirosra színeződik. Április-májusban szaporodik. Ikráit a sekély vízben a meder köveire, kavicsaira rakja.


Élőhely

Magyarországon állományai elszigetelődtek egymástól. A tisztább vizű hegy-, és dombvidéki patakokban, valamint kisebb folyók domolykó zónájában élnek kisebb-nagyobb állományai.


Elterjedés

Eurázsiai elterjedésű őshonos halfajunk, állományai az Atlanti-óceántól egészen a Csendes-óceán partvidékéig elterjedtek. Tipikus élőhelyei a oxigénben gazdag, tisztább vizű hegyi patakokban találhatók, de az életfeltételeit biztosító síkvidéki folyókban, hűs vizű tározókban is megtalálhatók állományai.


Természetvédelmi státusz

Európában általánosan elterjedt faj emiatt nem tartozik sem a Berni Konvenció, sem a Washingtoni egyezmény hatálya alá. Mivel Magyarországon nem túl sok helyen találja meg életfeltételeit ezért vált aktuálissá védetté nyilvánítása.


Halászati hasznosítás

Kicsiny termete miatt csak közvetve lehet gazdasági jelentősége Magyarországon. A pisztránggal telepített vizekben az egyik legfontosabb táplálékszervezet.


Utoljára módosítva: 2020.06.18.

Design: