TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Faj adatlap

Latin név:
Leuciscus idus Linnaeus, 1758

Magyar név:
jász
jászponty

Familia:
Cyprinidae
Család:
Pontyfélék

 Pikkelyképlet    Farokalatti úszó    Hátúszó   Garatfog 
         
II-III 9-10  III 8 (9)  3 (2).5 - 5.3 (2) 
Jellemzők

Mérsékelten magas testű, oldalról lapított hal. Feje és szeme közepes nagyságú, szája viszonylag kicsi, csúcsba nyíló. Szájszöglete nem éri el a szem vonalát. Pikkelyei jóval apróbbak, mint a vele könnyen összekeverhető bodorkáé. A fiatalabb példányok alsó uszonyai és a farokúszó alsó része pirosas színű.


Élettani sajátosságok

Táplálkozási helye vízközt van, mindenevő (omnivor), szaporodása szerint a fito-litofil guildbe tartozik, tehát ikráit sóderes mederfenékre vagy a vízinövényzetre rakja.


Élőhely

Jelentősebb állományai a nagyobb vízsebességű és vízátlátszóságú alföldi vízfolyásokban alakulnak ki, vagyis a reofil fajok közé sorolható.


Elterjedés

Az euro-szibériai faunakomplexum euribionta csoportjába tartozik. Elterjedése a Rajnától az Uralig tart, de hiányzik Nyugat- és Dél-Európából. A Kárpát-medece őshonos halfaja.


Természetvédelmi státusz

A hazai vízterekben inkább a ritka kategóriába sorolható. Európai állományai biztonságban vannak. Ökológiai tűrőképessége viszonylag tág, ezért a toleráns fajok közé sorolják.


Halászati hasznosítás

A halászok késői zsákmányában szerepelhet jelentős tételként, ilyenkor a telelésre összegyűlt állományok húzóhálóval foghatók. A horgászok zsákmányában az év mindegyik szakában megtalálható.


Utoljára módosítva: 2020.06.18.

Design: