TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Faj adatlap

Latin név:
Leuciscus cephalus Linnaeus, 1758

Magyar név:
domolykó

Familia:
Cyprinidae
Család:
Pontyfélék

 Pikkelyképlet    Farokalatti úszó    Hátúszó   Garatfog 
         
II-III (7) 8 (9)  II-III 8  2.5 - 5.2 
Jellemzők

Teste hengeres, oldalról csak enyhén lapított. Homloka széles, feje viszonylag nagy. Szája csúcsba nyílik, szájszeglete túlér a szem elülső szélénél húzott merőlegesen. Pikkelyei aránylag nagyok, sötéten szegélyezettek. A farokalatti úszó szegélye, ellentétben a nyúldomolykóéval domború. Farokuszonya aránylag kevésbé kimetszett, mint a Leuciscus nembe tartozó többi fajnál.


Élettani sajátosságok

Tápláléka vegyes, azaz omnivor. A ragadozókhoz hasonlóan, kismértékben télen is táplálkozik. A nem ivadékgondozó, a folyóvizek sóderes, köves mederszakaszain rakja ikráit, tehát a litofil szaporodási guildbe tartozik.


Élőhely

Tipikus reofil faj, a márna szinttáj egyik leggyakoribb hala, de kisebb gyakorisággal előfordul a dévér szinttájú vízfolyások nagyobb vízsebességű szakaszain is. A hegyvidéki vízfolyások alsó zónájának, valamint a dombvidéki vízfolyások felső zónájának egyaránt névadó faja, e vízterekben őrszem fajként értékelhető Élőhelye a vízközt található.


Elterjedés

Az európai reofil, áramlóvizet kedvelő faunakomplexum tagja, palearktikus elterjedéssel. Elterjedési területének keleti határa a Volga és a Don vízgyűjtője. Ennek megfelelően a Duna vízgyűjtőjében is őshonos.


Természetvédelmi státusz

Mind hazai, mind európai állományai biztonságban vannak; elterjedési területén tömegesnek tekinthető.


Halászati hasznosítás

Hasznosítás: Általános elterjedése és gyakorisága miatt a márna zóna halzsákmányában jelentős tétel lehet. Az egyik legkedveltebb sporthal. A pisztrángos vizekben a pisztráng táplálék konkurense lehet, emiatt az állományát a jóval értékesebb pisztráng betelepítése előtt állományait gyéríteni érdemes.






Utoljára módosítva: 2020.06.18.

Design: