TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Faj adatlap

Latin név:
Gobio gobio (Linnaeus, 1758)

Magyar név:
Fenékjáró küllő

Familia:
Cyprinidae
Család:
Pontyfélék

 Pikkelyképlet    Farokalatti úszó    Hátúszó   Garatfog 
40   5-6
-------
 3-4
45   
II-III 6 (7)  II-III 7 (8)   
Jellemzők

Teste hengeres, a többi küllőfajénál kissé vaskosabb. Feje kúpos, orra hosszú és lekerekített, szeme aránylag kicsi. Szája alsó állású , a szögletében 1-1 rövidebb bajuszszál található. Hátúszójában többnyire 7, farkalatti úszójában 6 elágazó sugár van. Úszói közül a hát- és a farokúszó erősen pettyezett. Faroknyele magas, azaz a legkisebb magassága is nagyobb, mint az anális úszó alapja mögött mért vastagsága. Végbélnyílása vagy egyenlő távolságra van a hasúszó tövétől és a farkalatti úszó kezdetétől, vagy az utóbbihoz esik közelebb. Pikkelyeinek száma az oldalvonalon 40-45. Nagyobb példányainak hossza 10-15, maximum 20 cm.


Élettani sajátosságok

Táplálkozási habitat alapján a bentikus fajok közé sorolható. Táplálékát apró törmelékek teszik ki, ennek megfelelően a detritivor csoportba sorolható. A faj a nem ivadékgondozó pszammofil szaporodási guildbe tartozik.


Élőhely

Igazi élőhelyét a hegy- és dombvidéki patakok, valamint a kis folyók domolykózónája jelenti. Ennek megfelelően a hegyvidéki és a dombvidéki vízfolyások őrszem faja. A nagyobb folyókban bárhol előfordulhat, és állóvizekben is megél, de ritka.


Elterjedés

Az euroszibériai faunakomplexum euribionta csoportjának faja, palearktikus elterjedésű. Magyarországon a négy küllő faj határozási pontatlansága miatt régebbi előfordulási adatai bizonytalanok. De az mindenesetre elmondható, hogy a Magyarországon több mint száz helyről vannak előfordulási adataink.


Természetvédelmi státusz

Hazai állományai visszaszorulóban vannak, vélhetően a halványfoltú küllő terjeszkedése következményeként. Védett fajunk.


Halászati hasznosítás

Halászati jelentősége legfeljebb, mint a ragadozó halak tápláléka lehet.


Utoljára módosítva: 2020.06.18.

Design: