TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Gomba adatlap

Strobilurus stephanocystis (Hora)Sing.
Latin név:
Strobilurus stephanocystis (Hora)Sing.
Magyar név:
Bordás tobozfülőke
Familia:
Tricholomataceae
Család:
Pereszkefélék
Kalap: max. 2,5 cm-ig, félgömb alakúból domború, lehet tompa púpos vagy konkáv később; széle finoman bordás, de csak nedvesen, kissé túlnő a trámán; felszíne sugarasan ráncolt; színe sötét okkerbarna vagy vörösbarna
Lemezek: szürkésfehérek, sűrűk, felkanyarodók vagy tönkhöz nőttek
Tönk: 2-5 x 0,1-0,2 cm, hengeres, karcsú, sokszor hosszan gyökerező, sima vagy finoman szemcsés, hosszanti szálas, a csúcsa fehér, lefelé kalapszínű lesz, a rizomorfa fehér
Hús: vékony, fehér, kellemes szagú és ízű
Termőhely és idő: kéttűs fenyők tobozán márciustól májusig, főleg hegyvidéken, de alföldön is
Spóra: spp. fehér, sp. 5,5-9,5 x 3-4 µm, elliptikus, sima
Megjegyzés: Ehető. Más Strobilurus fajokkal téveszthető össze: a luctobozon termő Strobilurus esculentus és a tőle csak mikroszkóposan elkülöníthető Strobilurus tenacellus fajokkal. Tobozon termő fajok még a Baeospora myosura és a Mycena strobilicola, mindkettő ősszel.
Elkülönítő bélyegei:
  • tavaszi termőidő
  • kéttűs fenyő toboza.


Utoljára módosítva: 2013.02.08.

Design: