TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Gomba adatlap

Polyporus leptocephalus Jacq.:Fr.
Latin név:
Polyporus leptocephalus Jacq.:Fr.
Polyporus varius Pers.:Fr.

Magyar név:
Változékony likacsosgomba
Familia:
Polyporaceae
Család:
Likacsosgombafélék
Termőtest: kalap és tönkszerű részre különül, kalap 1-5 cm, kiterülő, kör vagy vese alakú, középen tölcséresedhet; széle éles; felszíne sugarasan ráncolt, csupasz; színe fiatalon okkersárga, öregen sápadt barna vagy narancsbarna; tönkrész hengeres vagy lefelé keskenyedő, 1-4 x max. 1 cm, lehet excentrikus is, krémbarnás, a bázisban fekete
Tráma,termőréteg: pórusos, pórusok aprók, 4-5/mm, 2 mm vastag, fehéres vagy krémszínű, öregen szürkésbarna, +-lefutó
Hús: szíjas, vékony, fehéres, gombaszagú, íz nem jellemző
Termőhely és idő: holt lombos fák anyagán egész évben, elterjedt, gyakori
Spóra: spp. fehér, sp. 9-11 x 4 µm, elliptikus, sima, olajcseppekkel
Megjegyzés: Étkezési értéke nincs. Más szűk pórusú Polyporus fajokkal téveszthető össze: a fekete tönkbázisú, nagyobb, bőrszerű kalapú Polyporus badius, a hasonló, de a tráma kezdetéig fekete tönkű Polyporus melanopus és a nem fekete tönkű Polyporus brumalis és Polyporus ciliatus fajokkal.
Utoljára módosítva: 2013.02.08.

Design: