TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Gomba adatlap

Morchella esculenta (L.)Pers.
Latin név:
Morchella esculenta (L.)Pers.
Magyar név:
Ízletes kucsmagomba
Familia:
Morchellaceae
Család:
Kucsmagombafélék
Termőtest: süvege gömb vagy tojásdad alakú, 4-10 cm átmérőjű; széle folyamatosan megy át a tönkbe; a süveget méhsejtszerű, többé- kevésbé rendezett bemélyedések borítják, ezek felületén helyezkedik el a tráma; színe a fehérestől a bőrszínűn át a sötét szürkésbarnáig terjedhet; a tönkje fehér, viasszerű, törékeny, hosszanti ráncos; a termőtest belsejét egyetlen nagy üreg teszi ki, a belső felszín szemcsés, fehér színű
Tráma,termőréteg: a süveg felszínén
Hús: fehér, vékony, viasszerű, törékeny, jóízű és szagú
Termőhely és idő: réteken, kertekben, bokros helyeken, ligeterdőkben nagy mennyiségben, márciustól áprilisig
Spóra: spp. fehér, sp. 18-22 x 11-14 µm, sima, elliptikus, két végén apró cseppecskékkel
Megjegyzés: Ehető, ízletes gomba. Számos különböző alakú és színű változata ismert. Más, szintén ehető kucsmagomba fajokkal (hegyes kucsmagomba, fattyú kucsmagomba stb.), valamint a gyűrt lemezes vagy agyvelőszerű, többüregű, mérgezőnek tartott papsapkagomba (redős papsapkagomba, óriás papsapkagomba stb.) fajokkal téveszthető össze.
Utoljára módosítva: 2013.02.08.

Design: