TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Gomba adatlap

Lactarius pyrogalus (Bull.:Fr.) Fr.
Latin név:
Lactarius pyrogalus (Bull.:Fr.) Fr.
Magyar név:
Mogyoró tejelőgomba
Familia:
Russulaceae
Család:
Galambgombafélék
Kalap: 3-8-(9) cm, domborúból kiterülő, közepe lehet bemélyedő, széle sokáig aláhajló felszíne sima, de közepe felé lehet érdes-rücskös is, enyhén síkos vagy száraz színe füstszürke vagy sötét barnásszürke, gyakran világosabb és sötétebb koncentrikus zónák váltják egymást, főleg a kalap széle felé széle lehet világosabb
Lemezek: középsűrűk, tönkhöz nőttek, féllemezek vannak, krémszínűek vagy sárgás krémszínűek
Tönk: 3-5-(6,5) x 1-2 cm, hengeres, sima, sápadt krémszínű
Hús: kemény, fehéres, lehet rajta rózsaszínes beütés tej fehér, bő, száradva szürkés íze erősen csípős
Termőhely és idő: lomberdőkben nyártól őszig. Mogyorómikorrhizás
Spóra: spp sápadt rózsaszínes, (5,5)-6,5-7,5 x (4,5)-5,5-(6) µm, majdnem gömb alakútól elliptikusig, a max 1 µm magas tüskék fele-fele arányban magányosan és tarajjá összeállva helyezkednek el a spóra felszínén, hálózatos összeköttetés nincs
Megjegyzés: Csípős íze miatt nem ehető. Összetéveszthető a sűrűbb lemezű és világosabb lemezszínű, gyertyánmikorrhizás Lactarius circellatus fajjal, illetve a sokkal szürkébb kalapú bükkhöz kötött Lactarius blennius és Lactarius fluens fajokkal.
Elkülönítő bélyegei:
  • jellegzetes színű és zónázottságú kalap
  • krémszínű- sárgás krémszínű lemezek
  • mogyoróhoz kötöttség.


Utoljára módosítva: 2013.02.08.

Design: