TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Gomba adatlap

Collybia fusipes (Bull.:Fr.)Quél.
Latin név:
Collybia fusipes (Bull.:Fr.)Quél.
Magyar név:
Árvégű fülőke
Familia:
Tricholomataceae
Család:
Pereszkefélék
Kalap: 3-7-(8) cm, domború vagy kúpos alakúból későn és szabálytalanul kiterülő, lehet púpos; széle higrofán, szabálytalan; felszíne sima; színe vörösbarna, öregen húsbarna, sűrűn és szabálytalanul vörösbarna foltokkal, pettyekkel, széle felé legtöbbször világosabb
Lemezek: ritkák, világos hússzínűek, sokszor kalapszínűen foltosak, tönkhöz nőttek
Tönk: 5-10 x 1-2 cm, hengeres, lefelé árszerűen elvékonyodó, csoportos, fenn világos kalapszínű, lefelé a feketésbarnáig sötétedik, hosszanti csavart bordázottsággal
Hús: fehéres, tönkben szívós, íz és szag nem jellemző
Termőhely és idő: lomberdőben, tölgytönkök alján csoportosan terem, júniustól októberig, gyakori
Spóra: spp. fehér, sp. 5-6,5 x 3-4 µm, elliptikus, sima
Megjegyzés: Ehető, de az öreg termőtestek nem ízletesek. A fülőkékre nem jellemző ritka, tönkhöz nőtt lemezei, árszerűen elvékonyodó tönkje és csoportos megjelenése miatt más fajokkal nem téveszthető össze.
Utoljára módosítva: 2013.02.08.

Design: