TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Gomba adatlap

Calvatia utriformis (Bull.:Pers.)Jaap
Latin név:
Calvatia utriformis (Bull.:Pers.)Jaap
Calvatia caelata (Bull.)Morgan

Magyar név:
Repedéses szétesőpöfeteg
Familia:
Lycoperdaceae
Család:
Pöfetegfélék
Termőtest: gömbölyű vagy körte alakú, 15-20 cm-ig, a tönkrész akár 10 cm vastag; felszíne fehér vagy krémszínű, táblásan berepedezett, pikkelyes; kétrétegű perídiummal
Tráma,termőréteg: a termőtest belsejében
Hús: az exoperídium táblásan berepedező; az endoperídium fehér, majd sárga, éretten barna; a gleba éretlenül fehér, később sárgásolív, majd barna, a meddő tönkrészben sokáig fehér marad, fokozatosan, szabálytalanul szakad szét a spórák érésekor, csak a kehelyszerű tönkrész marad meg több évig
Termőhely és idő: réteken, legelőkön májustól novemberig, elterjedt, helyenként gyakori
Spóra: spp. barna, sp. 4-5 µm, gömbölyű, sima
Megjegyzés: Fiatalon, míg a gleba fehér, addig ehető, ízletes. A jellegzetes táblásan berepedezett, pikkelyes exoperídium és a mérete miatt más fajokkal nem téveszthető össze, még a nagyobb, sima, meddő rész nélküli óriáspöfeteggel sem.
Utoljára módosítva: 2013.02.08.

Design: