TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Gomba adatlap

Amanita strobiliformis (Paul.:Vitt.) Bertil.
Latin név:
Amanita strobiliformis (Paul.:Vitt.) Bertil.
Amanita solitaria (Fr.) Quél.

Magyar név:
Cafrangos galóca
Familia:
Amanitaceae
Család:
Galócák
Kalap: (6)-10-18-(20) cm, nagyon vastag húsú, gömb alakúból sokáig domború, későn és nem teljesen kiterülhet, felszíne sima, széle nem bordás, de burokmaradványoktól cafrangos. Színe fehér v. krémfehér v. krémbézs, közepe lehet sötétebb, szögletes v. táblás, vastag, nagy krémfehér v. szürkés burokmaradványokkal burkolt, sok esetben majdnem teljesen.
Lemezek: középsűrű, szabadon álló, fehér v. krémfehér
Tönk: (6)-10-20-(25) x (1,5)-2-4 cm, robusztus, hengeres, alján ovális v. szögletes gumóval, lehet gyökerező is, fehér, könnyen letörölhető pelyhekkel, cafrangokkal a teljes felületén. Gallér fehér, cafrangos, múlékony, sokszor a szétterülő kalap széle leszakítja, esetleg bordás. Gumó felszínén ugyancsak könnyen letörölhető pelyhek, cafrangok vannak.
Hús: vastag, kemény, később puhul, fehér, nem színeződik
Termőhely és idő: melegkedvelő, meszes talajú lomberdőkben, füves erdőszéleken. Elterjedt, nem gyakori, nyártól koraőszig.
Spóra: fehér, ovális-elliptikus, (9)-10-13-(14) x 7-9-(10) µm
Megjegyzés: Hőkezelés után ehető.
Elkülönítő bélyegei:
  • robusztus termet
  • fehér szín
  • cafrangos tönk.

Jellegzetes megjelenése miatt csak a közelrokon fajokkal téveszthető össze: Amanita solitaria (apró, piramis alakú burokmaradványok, nem cafrangos tönk, zöld árnyalat a lemezeken), Amanita vittadinii és Amanita codinae (elálló pikkelyes-táblás kalap és tönk).
Utoljára módosítva: 2013.02.08.

Design: