TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

A kalapos gombák alaki jellemzői


A gombászok által gyűjtött gombafajok legnagyobb része kalaposgomba, ezért ennek a csoportnak az alaki tulajdonságait három ábrán részletesen mutatjuk be. Az étkezési szempontból két legfontosabb gombacsoportot, a lemezes gombákat és a csöves termőrétegtartójú (tinóru) gombákat általánosan jellemző rajzon láthatóak a gomba fontos részei. Megemlítendőek a jóval kisebb számú redős és csapos trámájú kalapos gombák is. A harmadik ábra egy gyilkos galóca fejlődésének fázisait mutatja.


A lemezes és a csöves termőrétegtartójú gombák termőteste kalapra és tönkre különül, a tönk kiemeli a kalapot a talaj közeléből. A kalapon található a tráma (termőrétegtartó) a termőréteggel, amelyben a spórák képződnek. A termőtest feladata a lehető legnagyobb számú spóra képzése, és annak segítése, hogy ez a képződött spóra a lehető legtávolabbra elterjedjen.

három növekedési fázist mutató rajz a gyilkos galóca jellemző növekedési szakaszait ábrázolja. Ezt azért kell külön jellemezni, mert a gyilkos galóca okozza Magyarországon a halálos gombamérgezések nagy részét, ezért aki nem ismeri meg teljes biztonsággal ezt a fajt, ne is kezdjen gombát gyűjteni!
A fiatal gomba teljes felületét a teljes burok takarja, ami a gomba növekedésével felszakad és maradványa megfigyelhető a termőtesten. A gyilkos galóca esetén, ennek a teljes buroknak a maradványa a tönk alapi részén a bocskor, ritkábban a felszakadó burok kisebb-nagyobb darabja a kalapra is tapadhat. Pettyes kalapú galócafajoknál (pl. légyölő galóca) a felszakadozó teljes burok pettyek formájában a kalapon marad, ezek a kalap felületéről letörölhetőek. Mivel itt a teljes burok nagyobb része a kalapon marad, ezért a pettyes fajoknál nem alakulhat ki hüvelyszerű bocskor, de a burokmaradványok peremes vagy rücskös övek formájában mindig megmaradnak a tönkbázisban. A gyilkos galóca növekedésénél ki kell még emelni a részleges burkot, mely a fiatal gomba kalapjának alját takarja, a gomba növekedésével ez elválik a kalap szélétől és a lelógó gallér formájában marad a galócán.
Ez az oldal nem jöhetett volna létre az Informatikai és Hírközlési Minisztérium Digitális kultúra támogatására kiírt pályázata és az SZJA 1% felajánlások nélkül. Köszönjük.
Utoljára módosítva: 2010.05.18.

Design: