TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Faj adatlap

Latin név:
Vimba vimba (Linnaeus, 1758)

Magyar név:
Szilvaorrú keszeg
Évakeszeg

Familia:
Cyprinidae
Család:
Pontyfélék

 Pikkelyképlet    Farokalatti úszó    Hátúszó   Garatfog 
56   9-10
-------
 5-7
62   
III 19-21  III (7) 8 (9)  5-5 
Jellemzők

Teste megnyúlt, mérsékelten magas. Orra hosszú szürkés árnyalatú, szája alsó állású. A hátuszonya kis méretű egyenesen levágott. A fejtől a hátuszonyig egy pikkelyekből álló él figyelhető meg. Farokúszója közepes méretű, mélyen bemetszett. Pikkelyeik az átlagosnál kisebbek.


Élettani sajátosságok

Mederfenéken keresik táplálékukat, főleg férgekkel, rákokkal, puhatestűekkel táplálkoznak. Az étlapjukon növényi anyagok is szerepelnek.


Élőhely

Alapvetően vándorló faj, legnagyobb állományai a folyók legalsó szakaszán, valamint a tengeröblökben alakul ki. Emellett kisebb populációi az édesvizekben is előfordul, vándorlása azonban itt is kifejezett. Hazánkban a paduc zónájú vizekben fordul elő. Fiataljai kisebb vízfolyásokba is felúsznak.


Elterjedés

Az euro-szibériai faunakomplexum termofil csoportjába tartozik, az euro-mediterrán faunatartomány lakója, elterjedési területe a Wesertől az Azovi-tengerig terjed. Délen az Égei-tengerbe ömlő egyes folyókban és Kis-Ázsia észak-nyugati részén is előfordul.


Természetvédelmi státusz

Európai állományai kis mértékben fenyegetettek, emiatt szerepel a Berni Konvenció III. függelékében. Magyarországon nem áll védelem alatt.


Halászati hasznosítás

Nagyobb folyóinkban legfeljebb mérsékelt gyakoriságot érhet el, ezért gazdasági jelentősége csekély. A folyók szabályozása, a vízlépcsők megépülése gátolják nagyobb állományainak kialakulását.


Utoljára módosítva: 2020.06.18.

Design: