TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Faj adatlap

Latin név:
Scardinius erythrophthalmus (Linnaeus, 1758)

Magyar név:
Vörösszárnyú keszeg

Familia:
Cyprinidae
Család:
Pontyfélék

 Pikkelyképlet    Farokalatti úszó    Hátúszó   Garatfog 
         
III (9) 10-11 (12)  III 8-9 (10)  6 (5) - 5 
Jellemzők

Oldalról lapított testű faj. Hát- és hasvonala hasonlóan ívelt. Úszói élénkvörösek. Pikkelyei aránylag nagyok, erősek. Szája kicsi felső állású. Hátúszója jóval a hasúszó vonala mögött kezdődik. A hasúszó aljától az anusig egy él húzódik. Maximális nagysága 30 cm körüli.


Élettani sajátosságok

Mi a hazai szakirodalomnak megfelelően a planktivor csoportba soroljuk. Nem ivadékgondozó, növényzetre ívik, így a fitofil szaporodási guildbe tartozik.


Élőhely

Elsősorban állóvízi hal, népesebb állományait sekély tavakban, lassú áramlású csatornákban, mocsarakban találjuk. Az ilyen típusú vizek karakter faja. Ennek megfelelően a limnofil csoportba, az állóvizet kedvelő fajok közé sorolható. Őrszem fajként értékelhető a dombvidéki sügér zónájú és az alföldi kisvízfolyásokban. Élőhelye a vízközt van.


Elterjedés

Európában és Nyugat-Ázsiában a Pireneusoktól az Ob vízrendszeréig elterjedt faj. Magyarországon őshonos, kisebb-nagyobb folyó és állóvizekben is megtalálható.


Természetvédelmi státusz

Nem védett, elterjedési területén állományai biztonságban vannak, Szűkebb ökológiai toleranciája miatt előfordulása korlátozottabb, mint a bodorkáé, ennek ellenére a tömeges kategóriába sorolható.


Halászati hasznosítás

Közép-Európában nem tartozik a halászok legfontosabb zsákmányai közé. Rendszerint a bodorkával együtt fogják és attól meg sem különböztetik. A ragadozó fajok zsákmányaként, táplálékaként lehet jelentős.


Utoljára módosítva: 2020.06.18.

Design: