TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Faj adatlap

Latin név:
Sander lucioperca (Linnaeus, 1758)

Magyar név:
Süllő
Fehérhusú csuka

Familia:
Percidae
Család:
Sügérfélék

 Pikkelyképlet    Farokalatti úszó    Hátúszó   Garatfog 
80   12-16
-------
 16-24
97   
II-III 11-13  D1 XIII-XVII D2 I-III 19-24   
Jellemzők

Erősen megnyúlt, oldalról összenyomott, aránylag alacsony hátú hal. Feje nagy, szintén oldalról lapított, orrhossza jóval meghaladja a szem átmérőjét. Csúcsba nyíló szája is nagy, fölső állkapcsának vége eléri a szem hátsó vonalát, esetleg azon is túlér. Szájában erős fogak ülnek, melyek között nagyobb, a többi közül kiemelkedő ebfogak is találhatók. Két hátúszója közül az elsőben 13-17 tüske, a másodikban 19-24 elágazó sugár számlálható. Farokúszója jól fejlett, a széle mérsékelten bemetszett. Anális úszója rövid, benne 11-13 osztott sugár van. Hasúszói a mellúszók alatt, de azoknál kicsivel hátrébb foglalnak helyet. Pikkelyei aprók, számuk az oldalvonalon 80-100. Zöldesszürke alapszínét szabálytalan alakú és elrendeződésű sötétebb harántsávok mintázzák. A nagyobb példányok 50-60 cm hosszúak, de egy méternél nagyobb is lehet. A hazai horgászrekord 14,5 kg (1990)


Élettani sajátosságok

Jellemző rendkívül erős territórium tartása. Táplálkozása vízközt történik, piscivor. A faj az ivadékgondozó fitofil szaporodási guildbe tartozik. Mind európai, mind hazai állományai biztonságban vannak természetvédelmi szempontból. Elkerüli viszont a laza üledékkel fedett mederrészeket és az elmocsarasodó vizeket . A kis folyóknak inkább csak a torkolatában fordulnak elő a befogadó nagyobb folyóból felúszó fiatal példányok.


Élőhely

Előfordulása alapján a ritka kategóriába sorolható. Áramláskedvelő, bár búvóhelynek inkább a vízfolyások csendesebb visszaforgóit választja, eurytop. A víztér oxigén ellátottságára érzékeny. Emiatt állóvízi állományai csak a megfelelő oxigén ellátottságú vízterekben alakulnak ki Ennek ellenére inkább a toleráns kategóriába sorolható


Elterjedés

Az euro-mediterrán faunatartomány tagja, holarktikus elterjedésű. Európai areája a Visztulától az Aral-tóig terjed, így nálunk is őshonos. Hiányzik Nyugat- és Dél-Európából, bár Olaszországban telepítik.


Természetvédelmi státusz

Magyarországon nem áll védelem alatt.


Halászati hasznosítás

Legértékesebb és legkeresettebb halaink egyike. Részesedése a halász- és horgászzsákmányban egyaránt jelentős, tehát vizeink süllőállománya gazdasági szempontból is igen komoly értéket képvisel. Nagyobb példányait fogasnak is nevezik.


Utoljára módosítva: 2020.06.18.

Design: