TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Faj adatlap

Latin név:
Perca fluviatilis Linnaeus, 1758

Magyar név:
sügér
fésűshal

Familia:
Percidae
Család:
Sügérfélék

 Pikkelyképlet    Farokalatti úszó    Hátúszó   Garatfog 
57   6-10
-------
 12-18
77   
II 7-9  D1 XII-XVII D2 I-III 12-16   
Jellemzők

Aránylag magas testű, oldalról lapított hal. Feje és szeme nagy, orra hosszabb, mint szemének átmérője. Szája csúcsba nyíló , de hasítéka kissé fölfelé irányul, benne apró fogak vannak. Fölső állkapcsa hátul a szem középvonaláig ér. Két hátúszója közül az elsőben 12-17 tüske, a másodikban 12-16 elágazó sugár számlálható. Az első hátúszó végén egy nagyon jellemző fekete folt látható. Farkalatti úszója rövid, osztott sugarainak száma 7-10, farokúszója enyhén bemetszett. Hasúszói a mellúszók alatt, de kissé hátrébb foglalnak helyet. Pikkelyei kicsik, de erősen ülnek, számuk az oldalvonalon, amely a hát ívét követi, 57-77. Oldalait zöldes-feketés harántsávok díszítik. A nagyobb példányok 20-30 cm hosszúak, kivételesen valamivel nagyobbak. A hazai horgászrekord 1,87 kg (1988).


Élettani sajátosságok

Táplálékát a kisebb méretű Percidae fajokhoz hasonlóan elsősorban az ízeltlábúak teszik ki, az insectivor/invertivor táplálkozási guildbe sorolható, táplálkozási habitatja a vízoszlop. Szintén a Percidae fajokra jellemzően ivadékgondozó, a fitofil szaporodási guildbe tartozik.


Élőhely

Magyarországon az állandóbb vízháztartású hinarasodott vízterek jellemző faja, kisebb állományai azonban a legtöbb típusú vízterünkben él, azaz eurytop. A kisebb vízhozamú folyók alsó szakaszának jellemző hala, melyet róla neveztek el sügérzónának, de jól alkalmazkodik más környezeti feltételekhez is. A nagy folyók paduczónájában ugyan még ritka, de a márna zónától lefelé gyakoribbá válik. Igen nagy állományai alakulhatnak ki a növényzetben gazdag, iszapos medrű, sekély állóvizekben. A mély tavakban és holtágakban a parti sávban található.


Elterjedés

Az euroszibériai faunakomplexum euribionta csoportjába sorolható, holarktikus elterjedésű faj.


Természetvédelmi státusz

Természetvédelmi szempontból a faj nincs veszélyben. Elterjedése alapján tömegesnek tekinthető.


Halászati hasznosítás

Kevéssé szálkás, ízletes húsa a süllőével vetekszik, de a nagyobb példányok ritkasága miatt mind halászati, mind horgászati szempontból csekély a jelentősége.


Utoljára módosítva: 2020.06.18.

Design: