TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Faj adatlap

Latin név:
Lepomis gibbosus Linnaeus, 1758

Magyar név:
naphal
cifrakárász

Familia:
Centrachidae
Család:
Naphalfélék

 Pikkelyképlet    Farokalatti úszó    Hátúszó   Garatfog 
34   5-6
-------
 11-13
45   
III 9-11  X 10-12 (13) 
Jellemzők

Teste zömök, igen magas, oldalról erősen lapított. Feje viszonylag nagy, orra rövid, alig hosszabb, mint a szem átmérője. A kifejlett példányok kopoltyúfedőjének felső részén egy fülszerű, fekete-piros folttal díszített bőrfüggelék van. Szája kicsi és felső állású, hasítéka is fölfelé irányul. Hátúszójának kisebb magasságú első részét 10 tüske merevíti, a hátsó részét 10-12 elágazó sugár. Farkalatti úszójának elején 3 tüske van, mögötte 9-11 osztott sugár . Hasúszói előre tolódtak, alig valamivel a mellúszók mögött kezdődnek. Pikkelyei aránylag nagyok, erősen ülnek, számuk a hátoldal felé ívelt oldalvonalon 37-41. Színe kékes olajzöld, tarka mintázattal. A nagyobb példányok testhossza 10-15 cm, olykor kevéssel több.


Élettani sajátosságok

Két-hároméves korára lesz ivarérett. Szaporodási időszaka május-június, de kedvező körülmények között július-augusztusban másodszor is szaporodhat. Az ívásra készülő hímek a sekély szélvizek gyökerekkel átszőtt aljzatán lapos mélyedést készítenek. Az odacsalt nőstények ebbe rakják le ikrájukat, amit megtermékenyítés után a hímek őriznek, gondoznak. Az ikraszemek átmérője 1 mm, számuk nőstényenként 3-5 ezer.


Élőhely

Kifejezetten áramlás kerülő faj, limnofil. Tiszta vizű, sekély, hinaras vizeinkben mindenütt jelentős állományai alakultak ki. Táplálkozási helye a vízoszlop, elsősorban gerinctelen élőlényeket fogyaszt, ennek megfelelően az insectivor/invertivor táplálkozási guildbe sorolható.


Elterjedés

Észak-Amerikából behurcolt, adventív faj. Mára egész Európában széles körűen elterjedt a szubmerz hinarakkal benőtt vízterekben. Németországból került Magyarországra 1905-ben.


Természetvédelmi státusz

Invazív halfaj, semmilyen védettséget nem élvez


Halászati hasznosítás

A horgászok előszeretettel használják csalihalként.


Utoljára módosítva: 2020.06.18.

Design: