TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Faj adatlap

Latin név:
Aspius aspius ( Linnaeus, 1758)

Magyar név:
Balin
Kapókeszeg, Nagy szélhal, Nyílkeszeg, Ragadozó őn, Vadászkeszeg, Villámkeszeg, Vizenjáró hal

Familia:
Cyprinidae
Család:
Pontyfélék

 Pikkelyképlet    Farokalatti úszó    Hátúszó   Garatfog 
65   11-12
-------
 5-6
74   
III 12-14  III 7-9   
Jellemzők

Teste erősen megnyúlt, hát- és hasvonala egyformán ívelt. A szájnyílása nagy, szájszeglete túlér a szem vonalán. Alsó állkapcsának csúcsa kissé felfelé hajló, kampós. Pikkelyei aprók. Uszonyaik vörhenyesek, a farokalatti úszó erőteljesen kikanyarított.


Élettani sajátosságok

A Magyarországon élő pontyfélék közül ez az egyetlen faj, amely valódi ragadozó, piscivor életmódot folytat. Litofil faj, ikráit kemény aljzatra rakja.


Élőhely

Elsősorban a nagyobb víztereket kedveli, a márnazónától a folyók torkolatvidékéig képes megélni. Kis folyóknak inkább csak az alsó, sügér zónájában találhatók meg állományai. A szabad vízteret kedveli, pelágikus életmódot folytat. A nyílt víztérben magányosan vadászik a csapatosan mozgó apróbb halakra.


Elterjedés

Az euro-szibériai faunakomplexum termofil csoportjába tartozik. Elterjedési területe a Rajna és Ural közötti terület. Hiányzik Észak- és Dél-Európából. Magyarországon a legtöbb nagyobb víztérben megtalálhatók állományai


Természetvédelmi státusz

Szerepel az Élőhelyvédelmi Irányelv II. és V., valamint a Berni Konvenció III. függelékében. Magyarországon őshonos, de állományai az utóbbi évtizedben csökkenő tendenciát mutatnak, ezek alapján a ritka kategóriába sorolható.


Halászati hasznosítás

Mivel a nyíltvízben állományai szétszórtan vannak jelen, ezért a halászok zsákmányában csak kevés egyeddel van jelen. Horgászata jelentős, mert kiváló sporthal.


Utoljára módosítva: 2020.06.18.

Design: